web 

WebWebWeb  

Klontsje Grús geeft niet meer thús

Wel halen, niet betalen

'Skrief ut mar even op'

Oudere Oud-Oostenaren herinneren zich het nog glashelder: op elke hoek van de straat was er bijna wel één: een buurtwinkeltje. Vaak een bakker, een slager of een groenteboer. Maar net zo makkelijk ook een naai- en garenwinkeltje of de voorloper van een supermarkt: met dezelfde spulletjes die de supermarkt nu verkoopt, alleen dan wel allemaal in propvolle schappen achter de toonbank.

Er zijn bijna geen buurtwinkeltjes meer, dus lieten we er in dit project eentje herleven. Geïnspireerd op het winkeltje van de markante Klontsje Grús! Beeldend kunstenaar en schrijver Anne Feddema schreef een theaterstuk dat de winkelsfeer van de jaren '50/'60 weer terugbrengt naar Oud Oost.

Een kruidenierswinkeltje werd speciaal voor het project weer 'opgebouwd'. Op de evenementendag in november kwam het publiek het winkeltje binnen en als wachtende klanten ervoeren ze een heerlijk stukje lokatietheater. Begin 2018 werd dit stuk ook nog eens onderdeel van een theaterspektakel. Het grappige was dat vanuit dit buurtwinkeltje nog een nering werd geboren: een kapperszaak uit de jaren '70! Deze kapsalon kwam ook op de planken tijdens het theaterspektakel en wel onder het motto: 'Lang ferhaal, kort kopke'. De kapper van deze 'salon' liep zelfs het publiek in om handen van mensen te scheren.

Oud Oost Vertelt

P